Bagasjeinformasjon

Innsjekket bagasje

Når du reiser med LEAP FLEX eller med LEAP GO PLUS, kan du sjekke inn et kolli uten ekstra kostnad. Hva som inngår i de ulike billettklassene kan du lese i tabellen under. Vi vil påminne alle våre passasjerer om at våre flyg har mindre plass i hattehyllene enn i større fly.

  LEAP SUPER GO LEAP GO LEAP GO PLUS LEAP FLEX  
Handbagage 1 x 8 kg 1 x 8 kg 1 x 8 kg 1 x 8 kg
Incheckat bagage Nei  Nei  1 x 23 kg 1 x 23 kg
Bagage för spädbarn  Nei Nei  1 x 23 kg 1 x 23 kg
 • Du kan betale for ekstra bagasje på ”Mitt konto”.
 • Et kolli koster 300 NOK
 • Hos Air LEAP er bagasje bagasje, uansett innehold. Bare du holder deg innenfor grensen for vekt gjelder det samme for koffert, ski eller golfbag. Mer information finner du under ”Spesialbagasje”.
 • Spädbarn och barn under 2år får ha med en barnvagn och bagage upp till 23kg (med undantag i LEAP Super Go och Go). Handbagage är inte inkluderat för spädbarn.
 • Märk gärna bagagen med namn och adress. Använd gärna våra bagagelappar som finner vid vår incheckning i bagageterminalen.
 • Tänk på att packa väskorna på ett säkert sätt som undviker skador på ömtåliga eller värdefulla saker. Läs mer om detta här nedanför.

Handbagage

 • Du kan ta med ett handbagage ombord (max 8kg, 55 x 40 x 23 cm).
 • Förutom handbagaget kan du även ta med en mindre väska eller laptop (max 40 x 30 x 15 cm)
 • Vätska måste förpackas i en behållare som rymmer max 100ml. Behållarna med vätska måste sedan läggas i en förseglingsbar genomskinlig plastpåse som rymmer max 1 liter.
 • Tvekar vi på att ert handbagage inte håller sig innanför de tillåtna måtten kan de komma att kontrollmätas på flygplatsen. Är bagage för stort för hatthyllan måste ni checka in er väska.
 • Våra flygplan har mindre kapacitet än de större jet-maskinerna. Är vi fullbokade och har mycket handbagage finns det möjlighet att handbagage får åka i lastutrymmet. Då lämnar ni handbagaget vid flygplanstrappan och direkt efter landning levereras den vid trappan igen.

Försenat bagage

Det kan hända. Tyvärr. Men vanligtvis kommer över 90% av försenat bagage till rätta inom 24timmar. Då får du kontakta vår personal på flygplatsen, som informerar dig när du kan hämta försenad bagage. Skulle inte bagaget inte komma till rätta inom 21 dagar, kan du skicka oss ett krav på förlorad bagage.

Vi rekommenderar alla våra kunder att ha en reseförsäkring och även anmäla försenat eller förlorat bagage till försäkringsbolaget. Detta ger normalt en bättre ersättning än internationella regler för flygbolagen som vi hänvisar till. Krav om ersättning skickas till flygpost@airleap.se.

Skadat bagage

Det händer. Tyvärr. Och skulle det visa sig att bagaget blivit skadat efter en resa med oss måste du rapportera det direkt när skadat upptäckts.

Vi rekommenderar alla våra kunder att ha en reseförsäkring och även anmäla skadat bagage till försäkringsbolaget. Detta ger normalt en bättre ersättning än internationella regler för flygbolagen som vi hänvisar till. Krav om ersättning skickas till flygpost@airleap.se.

Otillåtna föremål

EU-kommissionen har beslutat att vissa föremål är förbjudna att ta med ombord för att kunna garantera en hög flygsäkerhetsnivå. En lista med förbjudna föremål hittar du på Transportstyrelsens hemsida.

Det är även förbjudet att använda elektronisk utrustning som kan störa flygets radio- och navigationsutrustning (som radio och mobiltelefon). Besättning ombord ger dig mer information om vilken utrustning som får vara påslagen. När du packar ditt bagage så är det viktigt att eventuella vassa föremål packas så att det inte kan sticka hål på väskan och därmed skada annat bagage eller personal. Det är inte heller tillåtet att medföra pengar, nycklar, receptbelagda mediciner, juveler, pass och andra identitetshandlingar, ädla metaller, ömtåliga föremål, datorer, mobiltelefoner, kameror, elektroniska apparater, värdehandlingar, värdepapper, affärsdokument eller andra viktiga, stöldbegärliga eller värdefulla föremål i Incheckat bagage.

Så kallade balansskotrar (t.ex. hoverboards och solowheels) som drivs av litiumbatterier måste skickas som flygfrakt. Gällande detta följer vi IATA:s riktlinjer för transport av litiumbatterier.

Länkar att länka till: www.transportstyrelsen.se/sv/Luftfart/Flygresenar/Bagage/Vad-far-jag-ta-med-mig-ombord/ www.iata.org/whatwedo/cargo/dgr/Pages/lithium-batteries.aspx

Vätskor

EU-regler begränsar mängden tillåten vätska, krämer, geléer och sprayer i handbagaget som tas genom säkerhetskontrollen. Därför är det viktigt att packa rätt. Undvik vätskor eller förpacka dem väl i incheckat bagage. Undvik glasflaskor och andra skadliga artiklar då detta även kan förstöra andra passagerares bagage om något går sönder. Vätskor som behövs ombord på resan ska vara förpackade i burkar/flaskor som rymmer maximalt en deciliter. Du får ta med så många burkar/flaskor som ryms i en genomskinlig 1-liters plastförpackning. Plastförpackningar finns vid säkerhetskontrollen. Dessutom får du ta med mediciner, barnmat och vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan. Shoppingen efter säkerhetskontrollen berörs inte. Läs mera om detta på Transportstyrelsens hemsida.

Att tänka på

För att inte riskera att varor som inhandlats innanför säkerhetskontrollen omhändertas bör du vara medveten om att: Vätskor kan inhandlas efter säkerhetskontrollen och tas med i handbagaget på resan om avresan sker från en flygplats i Sverige och du inte byter flygplan innan ankomst till din slutdestination Vid avresa i Sverige och mellanlandning/byte av flygplan sker i ett EU-land kan i vissa fall vätskor inhandlas innanför säkerhetskontrollen och medtas i handbagaget. Se till att butiken försluter påsen väl så att det säkerställs att inte fler behållare kan läggas i påsen i efterhand. Du ska även kunna styrka detta med ett kvitto på inköpet samt att det har skett inom 24 timmar. Kontakta din transit-flygplats för aktuell information och vad som gäller i ditt fall. Tänk på att reglerna för vätskor i handbagaget vid resa till och från Sverige och andra EU-länder kan förändras. Ta reda på vilka regler för vätskor som gäller för just din resa hos Transportstyrelsen.