Jönköping

Jönköpings centrum består av lika delar vatten, gator och sandstrand. Ett attraktivt recept tydligen, för varje år kommer ca 3 miljoner besökare till Jönköping. Själva stadskärnan öppnar sig mot tre sjöar med mysiga gränder och kanaler däremellan.

Shoppa, fynda, handla – en dag på stan i affärer är ett bra sätt att skämma bort sig själv. I såväl Jönköping som Huskvarna och Gränna, hittar du både mysiga butiker och de stora kedjorna. Hantverkare, secondhandbutiker och lokalproducerade grönsaker och godsaker hittar du såklart också. Torghandeln varje lördag på Västra torget i Jönköping är en av landets största. Utmed E4:an ligger också A6 Center, ett eldorado för den som vill unna sig det vackra, det goda, det sinnliga.

Information och bilder från www.destinationjonkoping.se

CENTRUM
I Centrum möts du av mysiga gågator kantade med butiker, caféer och restauranger. Välkända kedjor och exklusiva butiker finner du sida vid sida. Utbudet av butiker ökar ständigt och östra centrum har under de senaste åren fått ett riktigt ansiktslyft. På Väster hittar du en av Sveriges största torghandel, varje lördag året runt. Här kan du få tag i det mesta – godis, blommor, grönsaker, kläder, färsk fisk, ost och chark.

A6 KÖPCENTRUM
Det tidigare regementet A6 har genomgått en fredlig förvandling och är idag ett av södra Sveriges största köpcentrum med närmare 80 butiker och restauranger under ett tak. Här finns allt du behöver – och lite till.

RESTAURANGER OCH NATTLIV
Vill du bjuda smaklökarna på det allra bästa kan både Gränna och Jönköping stoltsera med hedersomnämnda kök i ”White Guide”. Krydda med lokalproducerade specialiteter från gårdsbutiker runt om, så vet du vad som väntar. På den välbesökta ”Piren” kan du njuta av mat och dryck i en sprudlande miljö. Under vår och sommar öppnar restauranger upp sina dörrar på den centralt belägna hamnpiren. Uteserveringarna avlöser varandra, med en utsikt som är svår att motstå.

I Jönköping hittar du även mat från den internationellt prisbelönte kocken Tommy Myllymäki som 2011 vann silver i kock-VM. Myllymäki har en gedigen meritlista och har satt sin prägel på ett flertal restauranger i Jönköping.

När det gäller barer och nattklubbar, tänker vi lämna det mesta åt fantasin. Du kommer inte att bli besviken. Jönköping lever ett aktivt dubbelliv – alltid nära vattnet.

 

GRÄNNA
Att Gränna finns kan vi tacka Greve Per Brahe d.y. för, som gav staden stadsprivilegier 1652. Därefter har Gränna förblivit en liten, men färgstark prick på kartan. För att själv bo ståndsmässigt och få lite ombyte lät han bygga tre slott inom synhåll från varandra. Både Brahehus och Visingsborg är fantasieggande ruiner i dag. Men på Västanå kan du både äta och bo grevligt och spela golf runt knuten. En lite mer sentida kändis från Gränna är ingenjör S.A. Andrée som med sin ballongfärd över Nordpolen trollband en hel nation. Den tre man starka expeditionen startade 11 juli 1897 från Svalbard. Men tekniska problem tvang dem att landa efter två dagar, följt av en lång isvandring. Expeditionens öde blev känt först 33 år senare, då lägret, dagböckerna och kameran hittades. Hela den utdragna kampen kan du följa på Grenna museum.

Färggladast och sötast i Gränna är definitivt polkagrisarna. Enligt Amalia Erikssons ursprungsrecept från 1859, är den renrasiga grisen rödvit. Senare tiders produktutveckling har gjort antalet färger och smaker oändligt.

HUSKVARNA
Internationellt är nog Huskvarna mer känt som 350-årigt varumärke än som 100-årig stad. Men då, som sagt stavat – Husqvarna. Staden har vuxit runt fabriken och det mäktiga vattenfallet som försåg den tidiga industrin med energi. Här har tillverkats vapen, fordon och apparater i outtröttligt tempo sedan 1600-talet. Alltihop hittar du samlat på Fabriksmuseet som får alla att höja på nostalgins ögonbryn. Nu för tiden tillverkas bland annat motorsågar som säljs runt om i hela världen.

KONFERENS, GOLF OCH SPA
Tre mil söder om Jönköping ligger Hooks Herrgård och speglar sig i Hokasjöns vatten. Härlig 1700-tals miljö blandas med toppmoderna konferenslokaler och skapar Smålands trevligaste konferensmiljö. Intill den vackra herrgården finns ett underbart SPA på 1300 kvm med härlig arkitektur. Här kan du simma i en 20 meter lång swimmingpool, ta avkopplande bad i varma och kalla källor. 

Njut av sköna behandlingar, träna eller bara koppla av i härlig miljö. Påanläggningen finns två golfbanor som har gott rykte bland Sveriges golfare, så det finns många möjligheter för att aktivera sig. I herrgårdens kök tillagas gourmetmat av högsta klass och efter en god natts sömn serveras en kravmärkt frukost med hänförande utsikt över sjön. 

 

 
 • Flyg till Jönköping med Air Leap

  Flyg till Jönköping med Air Leap från Stockholm.

  Restid:
  Jönköping – Arlanda: 1:00 h

  Flygplanstyp:
  Saab 340, 33 passagerare